Kom in actie! Stop de foltering en mishandeling van Djalali

Kom in actie! Stop de foltering en mishandeling van Djalali

Persbericht

Ahmadreza Djalali is er erg slecht aan toe. De Iraans-Zweedse spoedarts zit al 4 maanden in eenzame opsluiting in sectie 209 van de beruchte Evin-gevangenis in Iran. In die tijd mocht hij geen enkel contact hebben met zijn advocaat, noch met zijn vrouw en kinderen. Hij wordt vastgehouden in een kleine isoleercel, met enkel een deken om op te slapen en het felle licht 24u op 24u aan. Zijn fysieke en mentale toestand is onhoudbaar geworden. Amnesty International doet een dringende oproep om de foltering en mishandeling van Ahmadreza Djalali te stoppen en hem onmiddellijk vrij te laten.

(Lees verder onder de socialmediaboodschappen.)

WAT KAN JIJ DOEN?
 

Help ons om het lot van dr. Djalali onder de publieke aandacht te houden en blijf mee druk zetten op de Iraanse autoriteiten.

1. DEEL ONderstaande BOODSCHAPpen OP SOCIALE MEDIA

Iran is gevoelig voor zijn online reputatie. Deel onderstaande socialmediaboodschappen en tag op Twitter en Instagram de president van Iran @HassanRouhani, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken @JZarif en de 'opperste leider' @khamenei_ir met de hashtag #SaveAhmadreza.

2. Stuur een mail naar de Iraanse autoriteiten

Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar de Iraanse ambassade (secretariat@iranembassy.be). Download hier de voorbeeldmail en eis dat de Iraanse autoriteiten onmiddellijk de doodstraf van dr. Djalali intrekken.

3. Steun onze campagne voor de vrijlating van Djalali

Amnesty voert al jaren intensief campagne om de doodstraf van Ahmadreza Djalali tegen te houden. Met ons onderzoek, acties en lobbywerk konden we zijn executie voorlopig uitstellen. Dat is alleen mogelijk met de steun van mensen zoals jij. Jouw gift maakt het mogelijk om de situatie van dr. Djalali onder de aandacht te houden en wereldwijd druk te blijven uitoefenen voor zijn vrijlating. Dankzij jou kunnen we blijven strijden voor het leven van dr. Djalali en alle anderen die zonder enig bewijs ter dood veroordeeld zijn.

Doe een gift

10
15
25

Facebook

Ahmadreza Djalali zit al 4 maanden in een kleine isoleercel die 24u/24u fel verlicht is. Die behandeling zorgt voor...

Posted by Amnesty International België Vlaanderen on Thursday, March 18, 2021

TWITTER

Op 24 november vorig jaar werd dr. Djalali uit zijn cel gehaald in de Evin-gevangenis in Teheran en in afzondering geplaatst. Hij telefoneerde die ochtend naar zijn echtgenote met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen omdat hij weldra geëxecuteerd zou worden. Dat was het laatste telefoontje van dr. Djalali. Dankzij massale publieke verontwaardiging en wereldwijde politieke druk kon zijn executie tot op vandaag uitgesteld worden. 
 
Dr. Djalali zit nu al vier maanden in afzondering in een kleine isoleercel, met enkel een deken om op te slapen en het felle licht 24u op 24u aan. In die tijd mocht hij geen enkel contact hebben met zijn advocaat, noch met zijn vrouw en kinderen. Enkel twee korte bezoeken van andere familieleden werden hem de voorbije weken toegestaan. 

“Dr. Djalali is de voorbije vier maanden slachtoffer van foltering en andere mishandeling geweest, terwijl hem voortdurend een onterechte doodstraf boven het hoofd hangt,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Daardoor is zijn toestand nog verder verslechterd. Hij is er fysiek en mentaal heel erg aan toe en heeft dringend medische zorg nodig. De foltering en mishandeling van de voorbije maanden komt bovenop al het onrecht dat hem in de voorbije vijf jaar, sinds zijn arrestatie in april 2016, is aangedaan.” 
 

Onze oproep

Amnesty International roept met aandrang op om wereldwijd zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het lot van Ahmadreza Djalali. België, Zweden, de EU en de internationale gemeenschap moeten Iran overtuigen om dr. Djalali vrij te laten. In afwachting van zijn vrijlating moet hij op zijn minst menselijk worden behandeld: de foltering en mishandeling moet stoppen, hij moet uit het isolement gehaald worden, contact krijgen met zijn gezin en de nodige medische zorgen krijgen.